M5 E61 touring planowany zakup, prosba o porady

2005 - 2010 | silnik: S85B50
Luton

M5 E61 touring planowany zakup, prosba o porady

Post autor: Luton » pt maja 14, 2010 23:27

Witam wszystkich forumowiczów.

Przymierzam się da zakupu M5 E61 z roku 2008 - 2009 z przebiegiem max do 40 tyś km.
Nie ukrywam, że nie posiadam zbyt duzej wiedzy na temat tego samochodu także z góry proszę o wyrozumiałość jeżeli zadam banalne pytania.
1. Skrzynia SMG. W kilku wątkach na forum były poruszane tematy związane z jej problemami, jak jest w rzeczywistości czy jest trwała (oczywiście przy rozsądnym użytkowaniu), w najgorszym przypadku koszt wymiany.
2. Serwis i eksploatacja. Rozumiem że auto do najtanszych nie należy ale mniej więcej przybliżone koszty oraz czy nie ma problemu z serwisem ASO (głównie chodzi mi o wiedzę bądź niewiedzę serwisów w zakresie M5)
3. Zima. Będzie to moje jedyne autko i zastanawiam sie czy daje radę się nim poruszać w trakcie zimy.

z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam :smile: :smile:

JACO

Re: M5 E61 touring planowany zakup, prosba o porady

Post autor: JACO » ndz maja 16, 2010 21:31

Luton pisze:Witam wszystkich forumowiczów.

Przymierzam się da zakupu M5 E61 z roku 2008 - 2009 z przebiegiem max do 40 tyś km.
Nie ukrywam, że nie posiadam zbyt duzej wiedzy na temat tego samochodu także z góry proszę o wyrozumiałość jeżeli zadam banalne pytania.
1. Skrzynia SMG. W kilku wątkach na forum były poruszane tematy związane z jej problemami, jak jest w rzeczywistości czy jest trwała (oczywiście przy rozsądnym użytkowaniu), w najgorszym przypadku koszt wymiany.
2. Serwis i eksploatacja. Rozumiem że auto do najtanszych nie należy ale mniej więcej przybliżone koszty oraz czy nie ma problemu z serwisem ASO (głównie chodzi mi o wiedzę bądź niewiedzę serwisów w zakresie M5)
3. Zima. Będzie to moje jedyne autko i zastanawiam sie czy daje radę się nim poruszać w trakcie zimy.

z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam :smile: :smile:
widzę że nikt nie odpowiada wiec ci pomogę ,wprawdzie miałem m5 e60 dosc krótko i to w sedanie i teraz sam z powrotem szukam tego auta tyle że w wersji europejskiej lub ew m6 ale pokrótce moge ci coś powiedzieć,
1) jeśli chodzi o skrzynie to gadzet skomplikowany od egzemplarza zależy i szczęscia czy bedziesz z nią miał problemy.zwykle sa to jakies bzdury mające zwiazek z programowaniem i prawidłowa diagnoza rozwiazuje problem,jeśli jednak w grę wchodzi wymiana to już się robi nieciekawie bo to koszt ok 30 tys zł ale to marginalne przypadki.bardziej nastawiaj sie na wymiane wadliwego układu wspomagania z maglem ja wymieniałem i kogo znam co miał m5 e60 również koszt poza serwisem to ok 6.800zł w serwisie dyszka ale mozna wakczyć o naprawę gwarancyjną.jeżeli używasz auta tak jak do tego zostało stworzone to między 40 a 60 tyskm max wymiana sprzęgła koszt,nie wiem ile w aso ,ja robiłem w auto sew bmw to z gratami 4.600zł
2) co do wiedzy lub niewiedzy to jak to w polsce szału nie ma z tą kompetencja serwisantów ale jak ich do pilnujesz to polak potrafi,jak oddajesz takie auto na serwis to podkreśl że to drogi samochód a Ty mów że jesteś prawnikiem w 90% lepsza obsługa przynajmniej w wawie.
3)co do zimy to kwintesencja zabawy,oczywiście to nie x5 i trzeba sie liczyć że jak będzie bardzo ślisko to babcia w deawoo tico skilluje cię spod świateł ale poza tym to jak każda bmw trzeba uważać i jednoczesnie czerpać przyjemnosć.w zimę najlepsze ustawienia gdy dopada to 400 kucy i dsc off by nas co chwila nie odcinało od mocy i trzeba się bujać czasami jakąś konterkę założyc i tyle.m5 jakaś mega niska nie jest więc da się przezimować.
Pozdrawiam Jacek

JACO

spalanko m5

Post autor: JACO » ndz maja 16, 2010 22:38

quote="Luton"]3. Zima. Będzie to moje jedyne autko [/quote]
A i jeszcze jedno jeśli to będzie twoje jedyne autko to:
1) sugerujesz się katalogowymi danymi o spalaniu
2)robisz do 20tys.km rocznie
3)masz stacje benzynową lub wujka Kulczyka ew.pieniądze jak powietrze są i się nad nimi nie zastanawiasz
Ja miałem m5 przez 8 miesięcy i zrobiłem nią 34.800km to było wówczas moje auto na codzien poza tym nawet nie chciałem do niczego innego wsiadać a potem długo leczyłem swój budzet gdyz wszystkie nadwyżki finansowe zostawiałem na schellu.teraz jak kupie m5 lub m6 zostawie sobie jakieś mniej paliwożerne autko na codzień.Dla porównania jeżdzę teraz 335i e92 w manualu i przy ostrej jeździe miejskiej pali 18l /100km taka sama jazda m5 kosztuje ok.30l/100km moje miejskie spalanie wahało się od 26l/100km do 32l/100km.w trasie 335i pali od 12 do 14l na 100km przy bardzo dynamicznej jeździe choć raz uzyskałem 9.8l gdy jechałem z żoną z płocka z imienin kolegi i ona prowadziła ;) w emce minimalne spalanie miałem jadąc w ulewę przez prawie 80k za tirem z prędkością 90km/h na 7 biegu i wynosiło 14.6l/100km normalnie trasa to od 18 do 24l/100km chyba że jedziemy pod opór jakąś autostradką np stryków -poznań i zamykamy budzik wtedy spalanie nie rózni się niczym od tego największego w miescie i po zjeździe z autostradki pierwsza stacja nasza.
Reasumując miasto to 200km z groszem na baku trasa to 320 -350km i 70litrów idzie z czterech rurek w kosmos.Teraz pytanie czy aby na pewno ma to być twój everyday car? mam nadzieje że tak :-D Pozdrawiam raz jeszcze Jacek

Luton

Post autor: Luton » wt maja 18, 2010 09:55

Wielkie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz.

Teraz mam o czym myslec.
Jak znajde jakiś ciekawy egzemplarz to dam znać.

Pozdrawiam

Adam F

Post autor: Adam F » pn maja 24, 2010 22:33

No niestety muszę potwierdzić te dane JACO.... Sam nie zdawałem sobie z tego sprawy, zwłaszcza, że też mam auto do codziennej jazdy po mieście :-D
Ale mam taką dewizę, aby każdego dnia mieć chociaż jeden powód do radości. Kiedy jeździsz na codzień M5, ta dewiza spełnia się sama :grin:
Nurburgring: 9.02.16 - E60 M5

ODPOWIEDZ